Syrop klonowy (https://www.bee.pl/9191-syrop-klonowy) nazywany również kanadyjskim płynnym złotem zdobywa nasze serca. Nic dziwnego, jest on bowiem smaczny i słodki, dzięki czemu może zastąpić w kuchni biały cukier. Kaloryczność syropu klonowego jest niższa niż cukru – w 100 g syropu jest to około 260 kcal, natomiast 100 g cukru to około 380 kcal! Płynne złoto pozyskuje się wiosną z 30-40 letnich drzew, głównie w kanadyjskiej prowincji Quebec. Dla drzew sam proces jest mało inwazyjny, a metoda produkcji jest praktycznie niezmieniona od czasów, kiedy to Indianie pozyskiwali syrop. 

Wartości odżywcze syropu klonowego

Syrop poza walorami smakowymi i niższą kalorycznością, ma też jeszcze jedną wielką przewagę nad białym cukrem – jest pełen wartościowych składników mineralnych i witamin! Do najważniejszych należą:

  • mangan (60 ml syropu pokrywa dzienne zapotrzebowanie u przeciętnego człowieka!),
  • cynk (ważny dla skóry i paznokci),
  • wapń,
  • sód,
  • potas,
  • żelazo,
  • selen,
  • witaminy z grupy B, szczególnie witamina B2.

A ponadto jest pełen przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które zwalczają niekorzystne dla zdrowia wolne rodniki i mają działanie ochronne na komórki człowieka. Zawartość przeciwutleniaczy w syropie klonowym jest podobna jak ta, która się znajduje w brokułach, jabłkach czy bananach!

Prowadzone badania wykazują faktyczny wpływ na hamowanie wzrostu komórek nowotworowych, szczególnie prostaty i płuc, oraz hamowanie działania enzymów mających wpływ na powstanie cukrzycy typu II.

Zastosowanie syropu klonowego

Syrop klonowy szturmem zdobywa nasze kuchnie. I słusznie bowiem jego zastosowanie jest bardzo szerokie – od słodkich ciast i deserów, przez domowe pieczywo czy marynaty do mięs. Oczywiście najczęściej syrop klonowy jest stosowany jako polewa do amerykańskich pancakes. Syrop klonowy świetnie się sprawdza u osób, które mają uczulenie na miód. Oczywiście ze względu na swoją płynną postać, chcąc zamienić w przepisie cukier na syrop klonowy, należy tego drugiego dać odrobinę mniej i ograniczyć inne płyny. W internecie jest bardzo dużo dostępnych przepisów wykorzystujących syrop klonowy.

Pomimo wielu zalet, syrop klonowy ze względu na wysoką zawartość sacharozy powinien być stosowany przez osoby, które się odchudzają. Wysoki indeks glikemiczny wyklucza go też z diety osób chorujących na cukrzycę.

Oczywiście jest on zdrowszy niż cukier i z powodzeniem może go zastępować, jednak należy pamiętać, że nadal pozostaje on “słodziwem”. Szczególnie w diecie małych dzieci powinniśmy zwrócić uwagę na to, by tych słodkich rzeczy do jedzenia było jak najmniej. 

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com