Oglądając amerykańskie lub kanadyjskie produkcje filmowe i telewizyjne nie raz można się natknąć na sielskie sceny, w których cała rodzina zbiera się przy stole, aby zjeść śniadanie. Często dostrzec można pięknie zarumienione placuszki hojnie polewane syropem klonowym. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Syrop ten, jako zdrowszy zamiennik cukru, pełen różnorodnych wartości odżywczych, idealnie nadaje się jako dodatek do potraw.

Wyjątkowość syropu klonowego

Wywodzący się Kanady, państwa, które we fladze narodowej posiada liść klonowy, syrop jest wizytówką swojego kraju. Pozyskuje się go z produkowanego przez drzewa soku. Dla optymalnego, słodkiego smaku, muszą one mieć około 30 – 40 lat. Zbierany zazwyczaj wczesną wiosną poprzez zamontowane w drzewach krany przechodzi wiele procesów, dzięki którym zamienia się z soku w syrop klonowy. Procesy te pozwalają zachować wszelkie właściwości zdrowotne płynu.

Syrop klonowy charakteryzuje się zawartością, aż 54 składników odżywczych, w skład których wchodzą liczne witaminy i minerały. Znaleźć w nim można witaminy takie jak B2, B5, czy B6, a także cynk, wapń, sód, mangan, potas oraz odrobinę żelaza i selenu. Posiada również antyoksydanty i przeciwdziała nowotworom, cukrzycy oraz rozwojowi szkodliwych bakterii. Chroni też przed miażdżycą i wpływa na spadek ilości złego cholesterolu. Sprawdza się jako zdrowszy zamiennik cukru, choć nie należy go nadużywać. Do gustu przypadnie osobom uczulonym na miód.

Do czego można wykorzystać syrop klonowy?

Prawdopodobnie najpopularniejszym wykorzystaniem jest przedstawione już polewanie syropem naleśników, Idealnie jednak sprawdzi się też w przypadku innych słodkich wypieków. Dodany do ciast lub babeczek zwiększy ich wartości odżywcze, zapewni zdrowy odpowiednik cukru, a jednocześnie pomoże uzyskać wspaniały, słodki smak. Dobrze wypadnie jako słodzik do ciepłych napojów. Ciekawym wykorzystaniem jest dodawanie go do drinków lub koktajli. W ten sposób zapewnia im unikalny, interesujący smak. Może również stać się jednym ze składników do marynowania mięs (podobnie jak miód).

Warto pamiętać, iż syrop przechowywany w szklanym pojemniku zachowuje swoje wartości w różnych temperaturach. W opakowaniu plastikowym najlepiej za to trzymać go w chłodnym otoczeniu lodówki. Produkt w Polsce jest stosunkowo łatwo dostępny. Znaleźć można go w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w marketach i dyskontach.

Syrop klonowy jest nie tylko słodki, ale zawiera również mnóstwo wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia. Warto zatem wypróbować go jako dodatek do codziennych posiłków.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com